Sociaal-culturele sector moet opnieuw inleveren onder het mom van vernieuwing en solidariteit

cc151007

Minister Gatz heeft vijf nieuwe sociaal-culturele bewegingen erkend. In woorden wil hij “het landschap verrijken en er dynamiek in brengen”. Maar in daden slaat hij de sociaal-culturele sector, die na de vorige besparingsrondes het water al aan de lippen heeft staan,  lam.

Veertien sociaal-culturele bewegingen deden deze beleidsperiode een aanvraag, vijf hiervan werden erkend: Autopia (Autodelen.net), Lets Vlaanderen, Labo, MIEX en Ouders van Verongelukte Kinderen. Ook besloot de minister de basisenveloppes van alle bewegingen op te trekken tot het decretaal bepaalde minimum van 111.500 euro en de uitvoeringscoëfficiënt te verhogen.

Dit is allemaal zeer goed nieuws, ware het niet dat de subsidies voor deze nieuwe bewegingen worden voor een groot deel gehaald bij de rest van de sociaal-culturele sector. In de Commissie Cultuur, die op 7 oktober hierover samenkwam, noemt Yamila Idrissi het “een vestzak-broekzak beleid” waarbij de middelen voornamelijk worden verschoven van de bestaande verenigingen en organisaties naar de nieuwe. Minister Gatz gebruikt  liever de term “minimale solidariteit”. Een minimale solidariteit van 714.000 euro: een bedrag dat neerkomt op een nieuwe inlevering van 1,5%, bovenop de 12,5% die de sector de afgelopen jaren al heeft moeten besparen.

Verder haalt hij 260.000 euro bij de Lotto, opnieuw goed nieuws voor deze ronde. Maar is dit een duurzaam beleid voor de toekomst? Het overige bedrag van 900.000 euro is bekomen door negatieve evaluaties, intrekkingen van subsidies, sancties en omdat een beweging stopt.

De sociaal-culturele sector heeft, zeker in deze moeilijke tijden, een belangrijke maatschappelijke rol. Zo treedt ze op als bruggenbouwer, onder meer in de huidige vluchtelingopvang. De minister erkent dit en wil meer enthousiasme werven bij de Vlaamse regering voor het sociaal-cultureel werk. “Maar in zijn beleid creëert hij een vicieuze cirkel: Hoe moet de sociaal-culturele sector een wervend verhaal schrijven als ze nog eens 1,5% moeten inleveren?” vraagt idrissi zich af: “Goed beleid is niet alleen vernieuwen, het is ook zorgen dat de bestaande organisaties en bewegingen  hun werk kunnen blijven doen”.  Maar nu worden vijf nieuwe bewegingen gestart op de kap van de anderen. De organisaties worden op deze manier steeds meer tegenover elkaar gezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s