Zinnekeparade geeft Brussel eigen ‘smoel’

Zinnekeparade 2008 in het thema Water/Eau (© Wo0chY)

Zinneke Parade 2008 in het thema Water/Eau (© Wo0chY)

De schuunste couleur es Brussel. La plus belle couleur, c’est Bruxelles. Vandaag meer dan ooit met de Zinneke parade die onze Brusselse straten verovert. Zinneke is de naam die de Brusselaars lang geleden aan de Zenne gaven, de rivier die rond de stad stroomde en haar inwoners tegen overstromingen beschermde. Maar een Zinneke is ook een bastaardhond. En zo komen we bij ons Zinneke: iemand van ongedefinieerde afkomst als symbool van het kosmopolitische en multiculturele Brussel. Een Brussel met haar 181 nationaliteiten, en palet aan talen en kleuren.

Jong en oud, arm en rijk, Jan met de pet, mensen met een hoek af, Nederlandstalige Brusselaars, Franstalige  Brusselaars, expats, Brusselaars uit arme Kuregem maar ook het rijke Ukkel, jeugdhuizen en homes, gemeenschapscentra en buurtverenigingen, kortom Brusselaars van alle kleuren van de regenboog steken gedurende maanden al hun energie en vrije tijd in de parade. Ze palmen allemaal samen het centrum in voor de grootste manifestatie van het Brussel-gevoel. Waarom investeren ze zoveel vernuft, arbeidsvreugde en speeldrift om er werkelijk iets merkwaardigs van te maken? Het antwoord is simpel: omdat het zoveel meer is dan een carnavalesk gebeuren. Het gaat om respect, samenwerken, en elkaar optillen. Zinneke verbindt en verbroedert en laat Brusselaars samen stad maken. Dus geeft Zinneke Brussel een eigen smoel. Een smoel waar deze stad meer dan ooit recht op heeft en stilaan ook opeist. 

Zinneke Parade 2010 in het thema "A table/aan tafel"

Zinneke Parade 2010 in het thema “A table/aan tafel”

Door de jaren heen groeide de Zinnekeparade uit tot een feest dat bruggen bouwde. Bruggen tussen buren, mensen, kleuren, talen en godsdiensten. Vandaag is de tweejaarlijkse parade toe aan haar achtste editie en het thema is niet toevallig ‘bekoring’. Het lijkt alsof de zinnodes die dag de politici en Brusselaars willen bekoren voor een gezamenlijke toekomst, de enige toekomst die Brussel heeft.

In die zin is de Zinneke parade wellicht het meest gepaste antwoord op wat sommigen de inwoners van deze stad willen opleggen: een keuze om tot de Nederlandstalige of de Franstalige gemeenschap te behoren. Een stiefmoederlijke behandeling die we kunnen missen als kiespijn en totaal geen rekening houdt met de Brusselse realiteit. Het is een buitengewoon kille gedachte om te denken dat je je tegen je buren moet afzetten. Brussel is al lang niet meer tweeledig. “Het is een hyperdiverse stad, die duizendledig is”, zoals Geert Van Istendael het ooit zo mooi verwoordde.

Daarom is het voor alle Brusselaars en de ‘smoel van Brussel’ cruciaal dat Zinneke na 14 jaar eindelijk een echte erkende Brusselse cultuur mag zijn, en niet langer een organisatie die zich telkens weer moet verdedigen bij 15 instanties om te overleven.

Daarom ook is het belangrijk dat Zinneke, de vzw achter de parade, een vaste stek krijgt in de stad. De afgelopen 15 jaar nam ze haar intrek in vijf verschillende gebouwen. Telkens in gebouwen die leegstonden wel te verstaan, in afwachting van renovatie, afbraak of verkoop. De zwerftocht eindigde – voorlopig althans – in een gebouw van de federale overheid op het Masuiplein.

Nog een verhuizing, nog geen jaar na de vorige, ziet de ploeg van Zinneke niet zitten. De knowhow om het gebouw te renoveren heeft de vzw, maar een budget om het te kopen helaas niet. Zinneke is wat mij betreft de ultieme uiting waar deze stad voor staat anno 2014. Die smoel van verbroedering en verbinding verdient eindelijk een vaste verblijfplaats, zo simpel is het. Om de ‘schuunste couleur’ op de muren van deze stad te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s