“Magnette strijdt voor museum actuele kunst” (De Standaard 11 mei 2011)

Minister Paul Magnette (PS) trekt het project op gang voor een museum voor actuele kunst in Brussel. De Kanaalzone komt meer in beeld.

De collecties moderne kunst van het Museum voor Schone Kunsten zitten al meer dan een jaar in de depots. ‘Dat is een hoofdstad als Brussel onwaardig’, schrijft minister Paul Magnette, bevoegd voor de grote federale musea, in een brief aan de Brusselse volksvertegenwoordiger Yamila Idrissi. Die had hem enkele voorstellen gedaan.

Hij eindigt zijn brief met: ‘Ik verzeker u van mijn wil om het project op te starten rond de bouw van een groot museum voor moderne en hedendaagse kunst.’ De eerste stappen worden daarvoor gezet. Magnette gaat nog altijd uit van een cultuurwijk, waar kunstinstellingen op wandelafstand gegroepeerd liggen.

Maar de droom om nabij de Kunstberg het Grondwettelijk Hof te integreren in dat totaalconcept, is opgegeven. Bij een inspectie bleek dat de verbouwing tot tentoonstellingsruimte onaanvaardbaar duur zou worden. Idrissi wijst op de Kanaalzone. ‘Die piste lijkt me interessant’, zegt Magnette, ‘maar in zijn eentje kan een museum een buurt niet transformeren.’

Magnette vindt dat de tijd voorbij is dat ministers solo grote projecten vormgaven. Om een locatie te bepalen, vraagt hij aan 120 experten om hun visie te formuleren. Nadien organiseert hij twee rondetafelgesprekken.

Op korte termijn wil hij de collectie moderne kunst opnieuw presenteren. Daarvoor heeft hij staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) aangesproken, bevoegd voor de Regie der Gebouwen. De dienst zal enkele vrijliggende ruimtes in het Museum voor Schone Kunsten inrichten voor presentaties.

‘Klopt’, zegt de woordvoerder van Verherstraeten. ‘Er is onderling overleg. Voor dit jaar staat bijna een miljoen euro ingeschreven in de begroting. Magnette zal ons binnenkort zijn precieze vraag overmaken.’

© 2012 Corelio
Advertenties

2 thoughts on ““Magnette strijdt voor museum actuele kunst” (De Standaard 11 mei 2011)

  1. 120…? inderdaad. We hebben gewoon een sterk concept nodig en dan er 100% voor gaan… En ik ben er 1000% van overtuigd dat een sterk concept de kanaalzone ZAL transformeren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s