“tvbrussel moet ook buiten Brussel te zien zijn”

Yamila Idrissi (sp.a) vraagt aan minister van Media Ingrid Lieten te onderzoeken of het mogelijk is om tvbrussel ook buiten Brussel te laten uitzenden.
In tegenstelling tot Télé Bruxelles is tvbrussel vandaag niet beschikbaar in de Rand rond Brussel. “We moeten kijken hoe we ontmoeting en informatie-uitwisseling maximaal kunnen bevorderen ipv verhinderen”, zegt Idrissi.
In het verleden pleitte huidigBrussels parlementslid Elke Roex (sp.a) meermaals voor het uitzenden van tvBrussel in Vlaanderen.

De Franstalige regiozender Télé Bruxelles is sinds dinsdag ook te ontvangen via dvb-t, het digitale signaal via de antenne. Hierdoor kunnen Franstaligen uit de Rand nu ook naar Télé Bruxelles kijken. Wat voor Téle Bruxelles is mogelijk gemaakt zou, volgens Idrissi, ook voor tvBrussel moeten kunnen. Tvbrussel heeft heel wat potentiële kijkers in de Vlaamse Rand rond Brussel. Nederlandstaligen die in de Vlaamse Rand wonen maar werken in Brussel of een liefde hebben voor onze hoofdstad zouden ook toegang moeten krijgen tot tvBrussel.

Dat de Télé Bruxelles nu ook zo kan uitzenden is het resultaat van de steun van de Franse Gemeenschap en de RTBF, die een kanaal ter beschikking stelt. In het licht hiervan vraagt Idrissi aan minister Lieten te onderzoeken om dit ook mogelijk te maken voor tvbrussel.

Advertenties

2 thoughts on ““tvbrussel moet ook buiten Brussel te zien zijn”

 1. Dat komt volgens mij doordat men in Vlaanderen sterk gewestelijk en in grenzen denkt (territorialiteitsbeginsel). Je bent volgens die denkwijze bijv. enkel Vlaming wanneer je in Vlaanderen (en Brussel woont). Wanneer je niet in Vlaanderen woont; dan kun je eigenlijk geen deel uitmaken van de Vlaamse gemeenschap.
  Schrijver Dimitri Verhulst woont in Wallonië maar is voor de Vlaamse overheid een Waal maakt geen deel uit van de Vlaamse gemeenschap.
  Gelukkig is de digitale radio DAB niet doorgebroken want men had de zendmasten o.a. aan de taalgrens opgesteld en zo ingesteld dat ze daar enkel naar het noorden uitzonden en enkele kilometer verder al niet meer in Wallonië te ontvangen waren. De bedoeling was om tegen de Franstalige radio’s te kunnen zeggen: jullie moeten ook binnen jullie grenzen blijven. De Franstaligen gaan er namelijk vanuit dat er ook buiten Wallonië en Brussel mensen wonen die deel (blijven) uitmaken van hun gemeenschap en naar Franstalige programma’s blijven luisteren/kijken => ook DAB-uitzendingen tot ver in Vlaanderen.
  Door alle technische uitvindingen (DVB-T, internet,…) verliest Vlaanderen echter controle over wie wat en waar mag uitzenden.

  Ik denk ook dat men de regionale zenders heeft verboden om buiten hun regio uit te zenden om te vermijden dat ze zouden samensmelten en een concurrent voor het beginnende VTM zouden worden. Vervelend want wie in Kortrijk woont en in Gent werkt, heeft wellicht ook wel zin om te kijken wanneer een Gentse collega op de regionale tv in Oost-Vlaanderen te zien is.

  Pour le petite histoire: toen er in de eerste helft van de vorige eeuw heel wat Vlamingen in Wallonië gingen wonen (landbouw, mijnen,…) was hun natuurlijk reactie: Nederlandstalige scholen oprichten, hun Vlaamse cultuur behouden, enz… Zelfs afdelingen van het Davidsfonds in enkele Waalse steden. De Vlaamse overheid heeft dat echter zoveel mogelijk proberen tegen te werken om te vermijden dat de Franstaligen dat zouden gebruiken als argument om ook Franstalige cultuur en scholen te (blijven) eisen in Vlaanderen.

  En om helemaal af te wijken: wanneer ik verhalen hoor over de Noord-Afrikanen die naar Europa gekomen zijn, dan denk ik vaak aan hoe het was in mijn jeugd in de jaren ’60 en ’70 en hoe Vlamingen handelden toen ze in de vorige eeuw, gedreven door honger, naar Wallonië, Noord-Frankrijk en Noord-Amerika trokken. Heel wat parallellen te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s