Stedenbeleid: Wakker worden, CD&V!

We zijn oprecht blij met de oproep van CD&V-parlementslid Veli Yüksel voor meer aandacht voor de steden. Alleen had hij die beter gericht tot zijn eigen partijgenoten. Want als er één partij zich tot nu toe heeft ingespannen om vooral niét in te zetten op de Vlaamse steden, dan wel CD&V, constateren sp.a-parlementsleden Jan Roegiers (Gent), Yamila Idrissi (Brussel) en Steve D’Hulster (Antwerpen). 

“Wie ligt er wakker van de stad?”, vraagt CD&V’er Yüksel zich af in Knack. Hij haalt uit naar de provincialistische visie van de beleidsmakers, hekelt het ontbreken van een langetermijnvisie en stelt vast dat het Vlaams parlement nauwelijks aan de kar trekt. Een gedurfde en bewonderenswaardige poging om zijn eigen partij uit een diepe winterslaap te wekken, dachten wij. Zijn kritiek is immers vooral zelfkritiek.

Ter illustratie van wat er allemaal fout loopt in onze steden verwijst Yüksel opeenvolgend naar het groot tekort in de kinderopvang en de zorgvoorzieningen, naar de nood aan sportfaciliteiten en naar de mobiliteit die in het honderd loopt. Respectievelijk bevoegdheden van de ministers Jo Vandeurzen (CD&V), Philippe Muyters (N-VA) en Hilde Crevits (nog eens CD&V). Dit zit. Groot was echter onze verbazing toen Yüksel zijn pijlen bijna uitsluitend op Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) bleek te richten.

Met het stadsvernieuwingsfonds en het stedenfonds krijgen de steden extra ademruimte. Minister Van den Bossche heeft ervoor gezorgd dat die instrumenten – die trouwens uitstekend werken en overal zichtbare resultaten opleveren – structureel verankerd zijn. Ook in economisch moeilijke tijden blijven de middelen elk jaar stijgen. Dat is broodnodig. Overal ter wereld trekken steeds meer mensen naar de stad, en die evolutie zet die stad onder druk. Vlaanderen is geen eiland, we ontsnappen hier niet aan die evolutie. De bevolkingsgroei, de klimaatverandering, het tekort aan ruimte, ze creëren onvermijdelijk samenlevingsproblemen. We steken onze kop niet in het zand. Maar een duidelijk beleid en een duidelijk groeipad, is dat dan geen langetermijnvisie?

Yüksel verwijt de minister dat het te vaak bij goedbedoelde plannen blijft. Weer mis. Kijk maar naar het actieplan Midden- en Oost-Europese Migranten van de Vlaamse regering, dat vooral oplossingen zoekt de problematiek van de Roma in zijn eigen Gent. Uitgewerkt door alle Vlaamse ministers, maar er is er maar eentje die effectief geld uittrekt om het plan ook uit te voeren: Van den Bossche.

Nog iets waar we het roerend eens zijn met Yüksel: zijn pleidooi voor een horizontaal stedenbeleid. Hij heeft heimwee naar de beleidsbrief van de allereerste Vlaamse minister voor Steden Leo Peeters, die 16 jaar geleden een lans brak voor een integraal stedenbeleid. Eén stedelijke reflex, over alle beleidsdomeinen heen, voor elke minister. Of het nu over kinderopvang, sport of mobiliteit gaat. Uitstekend idee van Yüksel,echt waar. Ware het niet dat Van den Bossche die integrale aanpak al beschouwt als de hoeksteen van haar stedenbeleid. Alleen: it takes two to tango.

Het was vermoedelijk niet de bedoeling van zijn opiniebijdrage, maar Yüksel toont omstandig aan dat het schoentje vooral knelt bij zijn eigen partij. Als er één partij is die zich tot nu toe heeft ingespannen om vanuit het beleid vooral niet in te zetten op de Vlaamse steden, dan is het wel CD&V. Of het aan de slinkende stemmenaantallen in de grote steden ligt of aan iets anders, we weten het niet, maar we hebben de christen-democraten zelden kunnen betrappen op een stedelijke reflex.

We kunnen het initiatief van Yüksel dus alleen maar toejuichen. Steden zijn voortdurend in beweging. Mensen komen en gaan, het is continu aftasten hoe de stad zich aanpast aan die veranderde realiteit. Dat gebeurt met vallen en opstaan, maar het is wel een garantie voor vooruitgang. Omdat het nu eenmaal niet anders kan. En die vooruitgang werkt aanstekelijk, trekt andere steden en gemeenten mee. De grote steden blijven meer dan ooit de motoren van Vlaanderen. Ze verdienen extra aandacht, ze verdienen extra zorgen. We nemen de uitgestoken hand van collega Yüksel om in het Vlaams parlement samen op te komen voor de steden graag aan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hopelijk hebben minister-president Kris Peeters en co de oproep van hun Gentse partijgenoot even aandachtig gelezen als wij.

Yamila Idrissi (Brussel), Jan Roegiers (Gent), Steve D’Hulster (Antwerpen) – Vlaams volksvertegenwoordigers voor sp.a 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s