Blinde stigmatisering van Antwerpse Berberbevolking

Reactie van Yamila Idrissi op artikel ‘Het grootste lab van ’t stad’ gepubliceerd in Knack op 24 augustus 2011. 

Met grote verbazing en verontwaardiging las ik de reacties van mevrouw Laila Harchi, winkelierster op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Ze laat zich in het artikel ‘ het grootste lab van ’t stad’ in niet mis te verstane woorden uit over de Berberbevolking in Antwerpen. Ze heeft het letterlijk over “de achterlijke mentaliteit” van de Berbers en wijst met beschuldigende vinger naar de Berber jongeren die volgens haar de oorzaak van alle problemen zijn. Zo zijn de voetbalrellen van afgelopen maanden volgens haar “Typisch Berbers, Arabische jongeren doen zoiets niet.”

De uitspraken van mevrouw Harchi zijn het jammerlijke bewijs dat het hokjesdenken en het niet willen overstijgen van clichés deel uit maakt van álle culturen. Het is het bewijs dat ook in ‘het grootste lab van ’t stad’ sommige mensen nog steeds liever naast dan met elkaar leven. Nochtans geeft mevrouw Harchi aan dat ze heel wat Berbers heeft onder haar klanten.

In tijden waarin onze samenleving steeds harder wordt en het ‘wij-zij’ denken hoogtij viert vind ik het mijn plicht om hierop te reageren. We mogen deze vormen van blinde stigmatisering niet zo maar laten passeren. Onze maatschappij is niet gebaat bij een discours dat mensen tegen elkaar opzet.

 

C’est avec grand étonnement et grande indignation que j’ai lu les réactions de Madame Laila Harchi, commerçante sur la Turnhoutsebaan à Borgerhout. Elle donne son avis en des termes sans équivoque sur la population berbère d’Anvers dans l’article ‘het grootste lab van ’t stad’ (le plus grand laboratoire de la ville). Elle parle littéralement de “la mentalité attardée” des Berbères et pointe un doigt accusateur vers la jeunesse berbère qui est, selon elle, à l’origine de tous les problèmes. Ainsi, les émeutes après les matchs de football de ces derniers mois sont, toujours selon elle, « typiquement berbères, les jeunes Arabes ne se comportent pas de la sorte ».

Les propos de Madame Harchi constituent malheureusement la preuve que la vision compartimentée et le refus de dépasser les clichés font partie de toutes les cultures sans exception. C’est la preuve que, dans « le plus grand laboratoire de la ville » également, certains préfèrent encore toujours vivre à côté des autres qu’avec les autres. Pourtant, Madame Harchi indique qu’elle compte beaucoup de Berbères parmi ses clients.

A une époque où notre société devient de plus en plus dure et où la pensée en termes de « nous et eux » règne en maître, j’estime qu’il est de mon devoir de réagir à cet article. Nous ne pouvons pas laisser passer sans plus ces formes de stigmatisation aveugle. Un discours qui nous dresse les uns contre les autres ne sert pas les intérêts de notre société.

 

Advertenties

9 thoughts on “Blinde stigmatisering van Antwerpse Berberbevolking

 1. History; in 670 werdt de berbers abrupt hun eigenheid ontnomen , aanvankelijk waren zij natuurlievende vreedzame en zelfredzame stammen die de natuurelementen pefect wistten te beheersen.Vroeger waren zij ook zeer vrouwvriendelijk; hun grootste verzetstrijdster (“Joodschristelijke Kahuna); vocht met man en macht tegen de islamitische slavendrijvers en troepen.Toch werden ze op miraculeuze wijze gerecapituleerd.Berbers zijn beinvloedbare mensen die snel een stroming volgen. Dit heeft iets te maken met het omliggende socio- politieke klimaat. Sterke figuren zijn doorheen de geschiedenis er altijd in geslaagd om Berbers in de hun frontlinie te jagen. Ook jammer genoeg voor zaken waarvan zij ten einde ook zelf het slachtoffer van werden.

 2. Geschiedkundig zijn zij ook steeds onderdrukt geweest. Als je mensen hun kansen en perspectieven ontneemt gaan ze revolteren. Berbers zijn keien op dit vlak vraag maar aan de spanjaarden.De arabieren wistten goed genoeg warom ze de Berbers moestten omkopen om voor hun het zware werk te doen.Laten we dat hokjes denken maar wat afzwakken. Een beetje begrip en op de eerste plaats GELIJK KANSENBELEID IN DE PRAKTIJK AUB.En respect voor elkaars verschillen.

 3. Ik stel voor dat mevrouw Laila haar zaak verhuisd naar een stad waar berbers de minderheid uitmaken van de Marokkaanse bevolking… Misschien moet ze als gevolg daarvan maar meteen overwegen om haar zaak te sluiten? Als je je eigen klanten niet kunt uitstaan dan moet je wel bitter en verzuurd door het leven gaan. Mijn medelijden voor haar is groter dan mijn onbegrip voor haar reactie.

 4. De manier waarop deze vrouw denkt is de manier waarop vele mensen denken en dat is triest. We leven in een land waar verschillende culturen en nationaliteiten met elkaar samenleven en voor zover ik weet lukt dit in geen Europees land beter als in Blegië. Mensen die op deze manier praten laten duidelijk zien dat ze geen deel uitmaken van de bevolking in België die daarvoor zorgt. Laila zegt iets over de berbers, een ander zegt iets over de Arabieren… Waar is het “ieder is een individu en heeft zen eigen persoonlijkheid”? Als het om eigen belang gaat geld dit, maar voor een ander niet? Wat je van iemand verwacht moet je ook zelf kunnen geven en als je dit niet kunt, zou je dit ook niet mogen verwachten. Wat je geeft zul je altijd op één of ander manier het dubbele voor terugkrijgen.

 5. De enige die hier een ‘achterlijke’ mentaliteit heeft is mevrouw in kwestie zelf. Als ze de ‘Berberse’ mensen niet moet hebben, dan had ze nooit haar winkel moeten openen op de Turnhoutsebaan gelegen in de gemeente met een meerderheid Riffijnen!

  Zo zie je maar weer dat de ‘zakenwereld’ enkel is weggelegd voor harde (of in dit geval misschien zelfs wel harteloze) mensen!

  Ze zou zich echt moeten schamen. Wie weet zijn haar over-over-over grootouders misschien zelf (achterlijke) Berbers of is dat iets dat ik niet mag zeggen?

 6. Mensen das allemaal bullshit zij heeft niets tegen berberse volk want we zijn allemaal hetzelfde arabieren of berberse, de knack zei dat ze hun fout zouden verbeteren maar tot het grootste spijt is er niets van gekomen. Moesten zij dat leuk vinden dat de marokkanen onderling vechten dat is heel spijtig want er klopt niets van!! Voor de excuses deze fout zal verbeterd worden want mevr El Harchi heeft daar niets mee te maken. Alvast bedankt voor het begrip

  • je moet haar niet verdedigen voor hetgeen zij gezegd heeft!ze had zich op z’n minst kunnen excuseren voor haar misplaatste uitlatingen en nee dat doet ze zelfs niet! wat heb ik spijt dat ik daar ooit een jurk heb gekocht!!

 7. Ik heb dit artikel net gelezen en vind dat heel laag van mevr. Elharchi, sorry, maar ik vind niet dat ze het recht heeft om zo over een bepaalde volk te praten,
  Ik begrijp ni waarom ze een winkel heeft in de turnhoutsebaan terwijl ze de berberse volk haat, (of zijn de berberse klanten wel goe, zolang ze maar iets kopen)!!!!
  mevr. Elharchi zou eerst is naar haar eigen leven moeten kijken vooraleer ze over andere mensen oordeeld, z’on zielige…

 8. Subhanallah… Marokkanen zeggen altijd tegen belgen “racisten” , maar ze moeten eens beginnen met hun eigen. Echtwaar, bn zelf een marokkaan en ik vind dat marokkanen de grootste racisten zijn dat er bestaan. Als er al discriminatie bestaat binnen de verschillende rassen, dan zegt dat meer als gng. Waar gaat dit wereld toch heen?? Wat ik tegenwoordig zie is dat mensen hun harten verzuurd zijn. Subhanallah is dit de oemma dat de profeet SAW heeft achtergelaten??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s