Vlaamse jobs schreeuwen om Brusselse handen

Brusselse werkzoekenden vinden vandaag nog steeds de weg niet naar de vele openstaande vacatures in Vlaanderen. Vlaams parlementslid Yamila Idrissi pleit voor structureel overleg tussen de drie gewesten.  Niet ingrijpen is volgens haar spelen met onze welvaart.

Volgens recente cijfers van de FOD Economie werken 43.000 Brusselaars in Vlaanderen. Volgens een studie van Vives blijft Brussel echter 60 à 70 procent onder de verwachtingen. Gezien de hoge werkloosheid in Brussel zou je mogen verwachten dat er meer mobiliteit is op de arbeidsmarkt richting Vlaanderen. Het is volgens Idrissi te makkelijk om te stellen dat de jobs zo maar voor het grijpen liggen. De studie wijst duidelijk aan dat er meer aan de hand is. Ook de economen van Vives hebben niet meteen een verklaring en spreken over ‘een mysterie’. Idrissi wijst op de ernstige gevolgen“ Zowel Vlaanderen als de Brussel missen hier veel kansen”.
Vlaanderen maakt zich al jaren meer zorgen over de groene gordel rond Brussel dan om de vergroening van Brussel. Overal ter wereld is vergroening het antwoord op vergrijzing. In de relatie tussen Brussel en zijn hinterland is die vergroening een probleem bovenop. Ook Brussel heeft boter op het hoofd. De tewerkstellingspolitiek in Brussel is al jaren teveel bezig met parallelle tewerkstelling in plaats van activering. Je moet geen werk brengen naar de wijken waar ongekwalificeerde, werkloze jongeren zitten, maar je moet die jongeren uit die wijken opleiden en een arbeidsattitude bijbrengen om werk te gaan zoeken waar er is.

Idrissi roept ministers Muyters en Cerexhe dan ook op om dringend te onderzoeken wat de echte redenen zijn van dit probleem.  “Deze negatieve trend ongemoeid laten is spelen met de welvaart van Brussel en Vlaanderen”, stelt Idrissi.“Vlaanderen denkt nog altijd te weinig vanuit een Brussels perspectief. Brussel is complex, jong, meertalig en grootstedelijk, maar zo bekijkt Vlaanderen het nog altijd veel te weinig. Ik heb de indruk dat Vlaanderen zich nog altijd ongemakkelijk voelt ten opzichte van de hoofdstad. Nochtans is de jonge stad voor haar een troef, want Vlaanderen heeft de banen, en Brussel de jongeren die de vacatures kunnen invullen. Brussel kan helpen om de vergrijzing tegen te gaan. Men doet er goed aan dringend te beginnen nadenken over een win-winsituatie”, aldus Idrissi.

Essentieel is een structurele samenwerking tussen Brussel en Vlaanderen op vlak van mobiliteit, economie en werk. De creatie van een grootstedelijke gemeenschap, zoals gesteld in de nota Di Rupo, is volgens Idrissi een stap in de goede richting. Deze grootstedelijke gemeenschap biedt de kans tot overleg en afstemming tussen de vertegenwoordigers van de drie gewestregeringen. “Dit overleg is essentieel willen we de uitdagingen op vlak van werk, economie en mobiliteit doortastend aanpakken”, stelt Idrissi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s