Samensmelting politiezones maakt Brussel veiliger

“De zes Brusselse politiezones werken niet altijd even goed samen”, zegt Yamilla Idrissi (sp.a). Om de veiligheid in onze hoofdstad te vergroten, stelt ze, samen met een aantal andere Vlaamse politici, voor om de politiezones te laten samensmelten.

“Vandaag telt Brussel zes politiezones voor negentien gemeenten”, zegt Yamilla Idrissi. “Daardoor is er geen eenheid van commando. Dat zorgt vaak voor problemen. Als een politiehelikopter van de ene gemeente naar de andere wil vliegen, moet die daar toestemming voor vragen. Als we die zes zones samensmelten tot één grote, hebben we één visie. Zo kunnen we politiemannen efficiënter inzetten.”

Volgens Idrissi levert een samensmelting ook schaalvoordelen op. “Met het geld dat we besparen, kunnen we meer manschappen in dienst nemen en die inzetten waar nodig. Zo maken we Brussel veiliger. Eén centraal commando op gewestelijk niveau kan bovendien makkelijker knopen doorhakken. Nu voelt iedereen zich bevoegd, maar voelt niemand zich verantwoordelijk. Dat moet anders. Ik pleit ervoor om de Brusselse minister-president politiek verantwoordelijk te maken voor de gefuseerde politiezone. En om één politiechef, op gewestelijk niveau, de operaties te laten aansturen.”

Idrissi beseft maar al te goed dat de Brusselse burgemeesters niet staan te springen om een deel van hun macht af te geven. “Daarom kan een hervorming van depolitiezones een onderdeel worden van de regeringsonderhandelingen: meer geld voor Brussel, in ruil voor een interne staatshervorming en fusie van de politiezones. Al sluit één zone een gedecentraliseerde werking niet uit”, besluit Idrissi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s