Kunst is geen luxeproduct

“Dexia mag haar collectie niet verkopen”, zegt Yamila Idrissi in een reactie op het voorstel van professor Koen Schoors. “Willen we nog meer topwerken uit ons land zien verdwijnen?” Idrissi stelt voor om de collectie vrij te geven aan musea, zodat iedereen er van kan genieten.

“Het is een compleet verkeerd signaal om de rijke collectie van Dexia op de markt te gooien”, zegt Vlaams sp.a-parlementslid Yamila Idrissi. “Deze symbolische geste zou enkel leiden tot het vertrek van vele topwerken uit ons land en geen oplossing bieden aan de problemen van Dexia. “De Grieken gaan toch ook hun Akropolis niet verkopen.” Voor Idrissi is dit opnieuw het bewijs hoe slordig er in dit land wordt omgegaan met ons rijk patrimonium. “In het buitenland benijden ze ons voor onze grote kunstenaars maar we tonen er niet genoeg respect voor”. Ze verwijst naar de recente verkoop van de privé collectie Daled aan het Moma in New York.

Toch ziet Idrissi ook meer mogelijkheden voor de kunstcollectie van Dexia. “In plaats van de kunstwerken te verkopen moeten we ze terug zichtbaar maken zodat iedereen er kan van genieten.” Eerder lanceerde ze al het voorstel om de vele privé collecties van banken én overheidsbedrijven samen te smelten in een nieuwe nationale topcollectie. Deze nieuwe collectie zou het pijnlijke gebrek aan een tentoonstelling voor moderne en hedendaagse kunst in Brussel kunnen opvangen. Idrissi voerde al meerdere gesprekken met banken en overheidsinstellingen.

“Een nieuw museum met een internationale collectie zal Brussel als kunststad op de kaart zetten en een enorme meerwaarde beteken voor zowel kunstenaars als de mensen die van kunst willen genieten. Kunst is geen luxeproduct en en behoort toe aan het volk”, besluit Idrissi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s