sp.a wil af van ‘cultuurminister-notaris’

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) moet dringend ‘een inhoudelijke visie tentoon spreiden over de functies die het kunstenlandschap moet vervullen’. Dat zegt coalitiepartner sp.a, die meent dat Schauvliege zich te veel als ‘notaris’ opstelt.

Het is geen geheim dat niet iedereen evenzeer onder de indruk is van de beleidsvisie tot dusver van de cultuurminister. Nu voert ook meerderheidspartij sp.a mee de druk op. “Wij zijn zeer benieuwd naar de nieuwe beoordelingscriteria die minister Schauvliege zal bekendmaken”, zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a). “Het zal niet voldoende zijn om een louter technisch beslissingskader aan te reiken.” En dat, zo vrezen de Vlaamse socialisten, is exact wat nu teveel gebeurt. Idrissi: “We moeten af van een cultuurminister die enkel boekhouder of notaris speelt. Daarom moet Schauvliege ook uitdrukkelijke richtlijnen geven aan de beoordelingscommissies over haar prioritaire beleidskeuzes.”

Zelf heeft de sp.a haar prioriteiten alvast op een rijtje. ‘Diversiteit’ is het eerste ordewoord. “Niet alleen diversiteit in kleur en geslacht”, benadrukt Idrissi, “maar vooral in artistieke praktijk. De mix van disciplines, organisaties en spreiding, die de rijkdom van het huidige Vlaamse kunstenlandschap bepaalt, moet behouden en nog versterkt worden. Net door kunstenaars niet aan banden te leggen en ruimte te laten voor afwijkend gedrag, hebben we topkunstenaars in alle disciplines.”

Voorts wil sp.a komaf maken met de kaasschaaf in de kunsten. “Van zodra er budgettaire ruimte is, moeten de middelen weer stijgen voor de cultuursector”, stelt Idrissi. Het verder laten afkalven van de financiële middelen zou betekenen dat de inhaaloperatie onder minister Anciaux (sp.a) nutteloos is geweest. Het handhaven van de middelen uit 2009 is het minimum, vanaf 2013 moet er, zonder ongelukken, meer mogelijk zijn.” sp.a meent ook dat kunstenaars niet mogen gestraft worden omdat ze een carrière in het buitenland willen uitbouwen. “Dat zorgt voor vernieuwing en is ook vaak een economische noodzaak. Om de continuïteit in hun werking te garanderen is voor kunstenaars de biotoop onder de Vlaamse kerktoren gewoon te klein.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s