Ook weinig vrouwen aan de theatertop

Vrouwen hebben de leiding in slechts 3 van de 21 bestuursraden van door de Vlaamse gemeenschap gesubsidieerde kunstencentra. Op 32 directeursfuncties in dezelfde sector van de podiumkunsten zijn er slechts 7 door een vrouw ingevuld. Die cijfers, verzameld door het Vlaams Theater Instituut (VTI), tonen aan dat de nu actuele politieke kwestie van quota in bestuursraden zich ook in de podiumkunsten stelt. Dat verrast, want het culturele veld wordt beschouwd als een ‘progressieve’ sector, waar de man-vrouwverhouding geen punt van debat zou mogen zijn.

De podiumkunsten, zo leren de VTI-cijfers nog, blijken hetzelfde verschijnsel te vertonen als de meeste creatieve of intellectuele beroepsgroepen (inclusief de media): wel een erg vrouwelijke werkvloer, maar evengoed een blanke mannelijke directiekamer. Het merendeel van de medewerkers van podiumkunstencentra is namelijk wel vrouw. De podiumkunstensector is dus vrouwelijk, maar niet in de hoogste regionen. In de categorie ‘artistieke leiding’ of ‘makers’ is het vrouwenaandeel nauwelijks toegenomen in het voorbije decennium, van 30 naar 39 procent. Ook opmerkelijk: vrouwen die tot de theatertop behoren, werken meestal in het jeugdtheater.

Vlaams volksvertegenwoordigster Yamila Idrissi (sp.a) pleit er daarom voor om ook in de bestuursraden van kunstencentra quota in te voeren als “hefboom voor de gelijke behandeling van vrouwen”. Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) voert evenwel aan dat het invoeren van quota bij gesubsidieerde instellingen niet tot haar bevoegdheden behoort, aangezien het om autonome vzw’s gaat. Voor advies- en bestuursraden die rechtstreeks onder de Vlaamse overheid vallen, geldt er overigens wel al een genderquotum. Overigens noemt Schauvliege, in haar antwoord aan Idrissi, de cijfers van het VTI wel “bedroevend”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s