Brussel investeert onvoldoende in zorg voor ouderen

De Vlaamse overheid investeerde tussen 2003 en 2010 800 miljoen euro in ouderen- en thuiszorgvoorzieningen. Brussel blijft achterwege. “Er is een gebrek aan investeringen in ouderen- en thuiszorgvoorzieningen in Brussel”, zegt Yamila Idrissi. “Met de toenemende vergrijzing, is dat onaanvaardbaar. “

Bij VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) werd geen enkel dossier ingediend met de vraag voor financiering vanuit Brussel. Deze cijfers werden bevestigd door Pascal Smet, Vlaams minister voor Brussel, en Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn. “Volgens de Brusselnorm zou de hoofdstad recht hebben op 40 miljoen euro. Ik versta niet dat de Brusselse regering blijft vragen om extra geld, maar aan de andere kant ook geld laten liggen”, aldus Vlaams sp.a-Parlementslid Yamila Idrissi.

Dat wekt verwondering, omdat sinds 2003 het Brusselfonds 6,7 miljoen euro investeerde in woonzorgprojecten. Het Brusselfonds is een Vlaams investeringsfonds die initiatieven van inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt als die gelinkt zijn aan  instellingen die door hun activiteiten of hun organisatie behoren tot de Vlaamse Gemeenschap. Investeringen die bedoeld zijn om de drempel naar het VIPA te verlagen. Om een beroep te doen op het VIPA moet je een hele administratieve procedure doorlopen.

Een kwart van die investeringen gingen naar woonzorgplanning, naar uitbouw van een kenniscentrum en naar logistiek. De rest ging naar beperkte investeringssubsidies voor de opstart van enkele projecten. In 2010 nog legde minister Smet 1.6 miljoen euro vast op het Brusselfonds voor woonzorgprojecten. Het Brusselfonds, dat een opstap moest geven aan initiatiefnemers om projecten uit te bouwen voor senioren, en dus ook een opstap naar reguliere financiering, blijkt alvast dat doel te missen. 

Yamila Idrissi: “Ik roep Brussels Minister Grouwels, die al zes jaar bevoegd is voor het ouderenbeleid in Brussel, na te denken over de echte oorzaken van het gebrek aan investeringen in ouderen- en thuiszorgvoorzieningen in Brussel. VIPA kan gebruikt worden voor de bouw of verbouwing van onder andere verzorgingsvoorzieningen en de financiering van voorzieningen voor ouderen en thuiszorg. Met de voorspelde demografische groei, die in Brussel dubbel zo hoog dan in de rest van het land, is het onaanvaardbaar dat Grouwels hier geen actie onderneemt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s