Selectieve verontwaardiging?

Censuur. Het lijkt iets van ver weg of lang geleden. Is  vrijheid van meningsuiting immers niet één van onze Europese grondrechten? Toch duikt het spook af en toe op in onze samenleving.

September 2009. Cocktail, ou autoportrait en société, een kunstwerk van de Franse Kunstenaar Lahlou wordt verwijderd nadat enkele onbekenden stenen gooiden en bedreigingen uitten aan het adres van de kunstenaar. Een paar felrode naaldhakken op een islamitisch gebedsmatje te midden van andere gebedsmatjes omringd door mannenschoenen waren de boosdoener.

De goegemeente schreeuwde moord en brand. Wat met de vrijheid van de kunstenaar en de vrijheid van meningsuiting? Wat met onze Westerse waarden?

Maart 2011. Een kunstwerk van de Brusselse artieste Jamila Al Badaoui wordt verwijderd uit een tentoonstelling over vrouwelijke Arabische kunst in een gebouw van de Europese Commissie. Het gaat om een elektrische stoel voor kinderen, vergezeld van een zwart bord waarop “Opgepast elektrocutiegevaar” geschreven staat in het Engels, Arabisch en Hebreeuws. De kunstenares noemt het een aanklacht tegen elke vorm van kindermishandeling, waar dan ook ter wereld. Sommige commissieleden menen er een andere boodschap in te herkennen: een regelrechte uithaal naar Israël. Gevolg: het kunstwerk wordt voor onbepaalde tijd ingetrokken nog voor de tentoonstelling wordt geopend.

Maar deze keer wordt de alarmbel niet geluid. Deze censuur is een fait divers dat in het beste geval een klein plaatsje kreeg in bepaalde kranten. Waar is de roep om vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de kunstenaar nu?

Selectieve verontwaardiging heet dat. Het is gemakkelijk om je pijlen te richten op enkele anonieme Brusselse jongeren. Een gevestigd instituut bekritiseren ligt natuurlijk net iets moeilijker. De Europese Commissie die één van de Europese grondrechten met de voeten treedt. En de stilte is oorverdovend… Ik vind het vreemd dat nu niemand op de barricades gaat staan. Twee maten en twee gewichten?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s