Schauvliege blaast warm en koud

Op het moment dat Schauvliege aankondigt volop te willen inzetten op een internationaal cultuurbeleid, schrapt ze de tegemoetkoming in de reis-, verblijf- en transportkosten al zeker tot 1 mei. Yamila Idrissi wil dat jonge kunstenaars van deze tegemoetkoming kunnen blijven genieten omdat het het middel bij uitstek is om internationaal naam te maken.

Wie naar de website van kunsten en erfgoed surft om een tegemoetkoming te krijgen voor de reis-, verblijf- en transportkosten, krijgt een bericht te lezen dat deze middelen al zeker tot 1 mei zijn bevroren. Jonge kunstenaars staan dus zeker tot dan in de kou. Het VOBK (de verenigde organisaties Beeldende Kunsten) en oKo (overleg Kunstenorganisaties) betreuren deze beslissing, aangezien er een daardoor een aantal veelbelovende projecten, die op de rand van een internationale doorbraak staan, nu gefnuikt worden.

Bij de laatste besparingsronde, de welbekende kaasschaaf, was de sector zeer loyaal en constructief. Het VOBK en oKo hebben op dat moment, met een gezamenlijk standpunt, duidelijk gemaakt dat het zeer belangrijk was om projectsubsidies meer kansen te geven. Het is namelijk zeer belangrijk om jong en creatief talent internationaal te helpen doorbreken. Dit is één van de stokpaardjes van minister Schauvliege.

“Daarom is het onbegrijpelijk dat de minister deze middelen nu schrapt. Het gaat niet over subsidies van ettelijke tienduizenden euro’s. Het gaat om het vliegtuigticket voor een jonge kunstenaar om een expositie te kunnen houden in London, of over de hotelkost van een jonge rockband om een concert te kunnen geven in Berlijn”, aldus Idrissi.

De reden voor de stopzetting is onduidelijk. Volgens een bericht op de website komt er een evaluatie en een bijsturing van de aanvraag- en toekenningsprocedure. Ondertussen staan jonge kunstenaars al zeker tot 1 mei in de kou. Op de vraag van Yamila Idrissi in de commissie cultuur antwoordde de minister dat de middelen niet altijd efficiënt worden gebruikt en dat een evaluatie nodig is. De sector hoopt dat een aantal zeer sterke dossiers die worden ingediend tussen 1 januari en 1 mei toch zullen kunnen genieten van de regeling. Anders gaan een aantal zeer waardevolle projecten verloren.

Yamila Idrissi: “Ik kan begrijpen dat er een evaluatie moet komen, maar is het echt nodig om ondertussen de geldkraan dicht te draaien? Nog eens, het gaat hier niet om grote bedragen, maar voor een jonge kunstenaar kan dit wel het het verschil maken. Als ze niet in staat zijn om zich te tonen in het buitenland, bestaan ze nergens. Zelfs hier niet.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s