Persbericht Yamila Idrissi introduceert een kunstkoopregeling

Vlaams parlementslid en lid van de commissie cultuur Yamila Idrissi (sp.a) introduceert een Vlaamse kunstkoopregeling. De kunstkoop is een uiterst handig instrument om met weinig middelen een grote impuls te geven op het vlak van participatie, het versterken van de markt en van de economische situatie van (vooral jonge) kunstenaars. Daarnaast zorgt een bloeiende kunstmarkt met een grote participatie ook een groter draagvlak voor de beeldende kunsten in het algemeen.

Met de kunstkoopregeling kunnen particulieren op afbetaling een kunstwerk kopen bij een aantal geselecteerde galeries zonder dat zij rente hoeven te betalen. De rente wordt opgevangen door een afspraak tussen de overheid en een kredietinstelling. Het is dus de rente die gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid of een door de Vlaamse overheid aangeduide instelling. De mogelijkheid om Cultuurinvest als kredietinstelling te laten functioneren moet zeker onderzocht worden.

Yamila Idrissi : “Het succes van het multimediaal project De Canvascollectie toont aan dat er bijzonder veel belangstelling is voor hedendaagse kunst. Zowel aan de kwantiteit als aan de kwaliteit van de inzendingen maken we op dat er creatief talent aanwezig is. Ook de publieke belangstelling is groot. Het groeiend succes van Kunst In Huis bewijst dat jonge mensen gretig zijn om kunst werkelijk te beleven en in huis te halen. Jonge kunstenaars en de creatieve economie moeten een daadwerkelijke positieve impuls krijgen. ”
Er bestaat een drempel om kunst aan te schaffen. Die drempel is soms van financiële aard; soms gaat men niet over tot een aankoop omdat men niet weet ‘ hoe zoiets werkt’. Met beide drempels en taboes wil de kunstkoopregeling komaf maken. Yamila:”Met de introductie van een kunstkoopregeling moet de aanschaf van een kunstwerk een haalbare kaart worden.”

Wie dagdagelijks met kunst wordt geconfronteerd in zijn eigen leefomgeving of bij vrienden en kennissen, zal sneller over kunst praten, interesse krijgen en vaker tentoonstellingen bezoeken.
De kunstkoopregeling heeft ook in Nederland zijn succes bewezen. Een onderzoek van de Mondriaanstichting NL liegt er niet om : de kunstkoopregeling is een performant instrument om de participatie te verhogen. Naar een museum trekken is 1 ding, maar dagdagelijks met kunst geconfronteerd worden in je woonomgeving heeft een veel grotere invloed op je perceptie en appreciatie van kunst.( bron: Mondriaan Stichting )
Wie vaak met kunst geconfronteerd wordt leert ook met een open, kritische geest te kijken en wordt zelf gestimuleerd om creatief te zijn, gaat Yamila verder. We mogen de voordelen van de kunstkoop om al deze redenen niet onderschatten.

______________________________________________________________________________

Eerstdaags neem ik een parlementair initiatief en leg ik een voorstel van decreet op tafel.
De kunstkoopregeling wil in Vlaanderen een effectief instrument zijn om de creatieve economie en de jonge kunstenaar te stimuleren, de aandacht voor hedendaagse kunst te vergroten en de dialoog tussen publiek en privaat kunstbezit verder aan te zwengelen.

Yamila

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s